Literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil 21 september 2018

Literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil 21 september 2018

Op 21 september, de eerste dag van de Boekenweek voor jongeren, vindt literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil plaats, een initiatief van Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en de vier middelbare scholen van Zutphen. Nieuw Zutphens Peil is een uniek evenement voor alle ruim 700 vijfdeklassers havo en vwo.  De leerlingen maken die dag op verschillende, veelal bijzondere locaties kennis met vijftien bekende Nederlandse schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Tjitske Jansen, Alex Boogers en Marieke Lucas Rijneveld.

Het festival opent om 10.00 uur op het publieke plein voor het stadhuis, met muziek van leerlingen, een welkom van de burgemeester en een speciaal voor dit festival geschreven rap van de Zutphense en inmiddels landelijk bekende rapper Pjotr Golsteyn. Daarna verspreiden de leerlingen zich in groepen van 50 door de stad, voor een route langs drie uitverkoren auteurs.

Nooit eerder werd er in Nederland een dergelijk festival georganiseerd, met 700 voorbereide leerlingen tegelijk, in een festivalvorm waarbij ook nog eens vanuit historische locaties wordt gewerkt. Voorafgaand aan het festival hebben de leerlingen zich in de les verdiept in het werk van de optredende schrijvers, hebben ze vragen voorbereid en bewust gekozen voor de auteurs die ze graag willen zien en horen.


Terug naar home