Jaarfeesten
Op onze school besteden we veel aandacht aan de jaarfeesten. Elk jaar vieren we het Michaëlsfeest, Advent, Pasen en Sint Jan.
Het Michaëlsfeest
Sint Michaël valt op 29 september. Voor deze datum is gekozen omdat er op deze dag een basiliek in Rome gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Hij was enkele maanden tevoren op deze plek verschenen. Dit is het eerste jaarfeest waar wij op de Vrijeschool bij stilstaan. Michael: een aartsengel, wordt vaak afgebeeld met een zwaard, terwijl hij in strijd is met een draak. De draak moet bedwongen worden. Deze draak symboliseert het dier in ons. Het Michaëlsfeest geeft aan dat de mens wakker moet zijn om het kwaad in zichzelf en de wereld te doorzien en te bevechten. Hiervoor is moed nodig, moed om het kwaad aan te kijken en te overwinnen. Op deze dag laten de leerlingen zien dat ze over moed beschikken. We sluiten af met het bestrijden van de draak. Leerlingen uit klas 8, die een speer hebben gemaakt, mogen deze richting een grote draak gooien. De draak wordt traditiegetrouw gemaakt door leerlingen van de Regge.
Advent
Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest. Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema wordt er invulling gegeven aan de Adventviering. Vier weken voor kerst wordt er elke week een adventskaars aangestoken.
Tijdens deze weken bewandelen we de weg naar de donkerste dag waarna het met kerst weer licht zal worden.
Afgelopen twee jaar hebben we op de laatste schooldag voor de kerstvakantie de adventvieringen gehouden in de Walburgiskerk in Zutphen. Er wordt geluisterd naar een verhaal en muziek.
Pasen
Met Pasen staan we stil en genieten we van geuren, kleuren en van al dat weer tevoorschijn piept na de wintertijd. Op de tuinen wordt de aarde wakker gemaakt, wat eens een voetbalveld was wordt akker. De hazen springen van hot naar her, de jagers oliën hun geweren. Ook wij worden weer wakker: de stoelen naar buiten, gezoem en gezoen in de school, een eerste jaloerse klap.
De lente is begonnen, we zijn op weg naar Pasen. De Stille Week vertelt het verhaal van Jezus Christus, van de feestelijke intocht in Jeruzalem naar het laatste avondmaal, de Judaskus, de doornenkroon en de kruisiging, tot aan de wederopstanding. Eenzaamheid, verraad en de dood doorstaan.
Iemand rolt de steen weg en opeens is het gewoon licht.
St. Jan
Bij St. Jan staan we stil bij de geboortedag van Johannes de Doper, zomerkind.
In de weken voor Sint Jan bereikt de natuur haar hoogtepunt en wij gaan graag mee in de zonbeleving: de warmte die ons goed doet, die zon die ons mee neemt en ons in prettige lichte sferen brengt. Met het vieren van het Sint Jansfeest, vieren we tevens het hoogtepunt: dansen, picknicken, muziek maken, vuurspringen, asperges dood, kersen rood…..dus kersen eten in een machtige uitbundigheid.