Deze week is kampweek

Deze week is kampweek

Deze week zijn onze 9e klassers havo/vwo op zeilkamp, onze 9e klassen Regge op survivalkamp en de 10e klassen mavo op landmeetkamp. Dat betekent een zeer actieve week voor al deze leerlingen (en de begeleidende leraren).

Binnen onze organisatie hebben wij een eigen weeramateur (decaan Eric Kloppers) in huis, die volgens traditie ons elk jaar van de kampweersvoorspellingen voorziet!

Deze voorspellingen willen wij u natuurlijk niet onthouden en daarom publiceren wij ze hier onderstaand: 

DROOG EN ZONNIG HOGEDRUKWEER MET ONZEKERE TEMPERATUREN

 

ALGEMENE LUCHTDRUKVERDELING
Hierboven staat de voorspelde weerkaart voor dinsdag overdag in Europa (bron GFS). Opvallend is een sterk hogedrukgebied met een kern tussen IJsland en Schotland met een belangrijke uitloper tot over onze omgeving (een rug van hogedruk). Daardoor is de luchtdruk in onze omgeving ook hoog en met ongeveer 1025 hP is het dan in elk geval vrijwel droog weer in de kampweek. En ook mag er veel zon verwacht worden. De temperatuur is een ander verhaal, die zal bepaald worden door de precieze vorm van het hogedrukgebied. Als de uitloper nog wat sterker wordt, snijdt die de koele lucht die met een NW-wind door de depressie bij Finland wordt aangevoerd helemaal af en dan wordt het warm weer. Echter: als de voorspelde uitloper er niet komt, of zwakjes is, dan stroomt de koele lucht met een noordelijke stroming ver Europa in en dan is het Hogedrukgebied bij IJsland zelfs nog een motor om die stroming sterk te maken. Maar ook dan zal het overwegend droog weer zijn, wel met wat meer wolken en wind. 

SCHIERMONNIKOOG
Zonnebaden of rillen?
Het landmeetkamp krijgt prima weer met veel zon en waarschijnlijk in het geheel geen regen. De temperatuur is onzeker, als de genoemde uitloper van het hogedrukgebied sterk blijft, kan het elke dag wel ruim 20 graden worden bij heel rustig zonnig weer, maar als de depressie wat meer ruimte krijgt steekt er een kille noordenwind op en is het met maximaal 16 graden en meer wolken wel aan de frisse kant. De nachten kunnen bij een vaak wolkenloze hemel best fris zijn, neem dus een warme slaapzak mee. 


FRIESE MEREN
Koel met wind, of warm en zonnig met weinig wind.
Voor de zeilkampen is het een spannende week wat het weer betreft. De zeilers mogen hopen op het scenario met wat meer ruimte voor de depressie, dan staat er nog een matige wind uit NNW, al is het dan met een graad of 17 overdag wat fris. Echter, als de uitloper van het hogedrukgebied sterk wordt, kan de wind vrijwel geheel wegvallen en met een zwak windje uit veranderlijke richting wordt het dan dobberen. Wel is er dan veel ruimte voor zonnebaden en watergevechten, want het zal dan met een graad of 22 en een wolkeloze lucht elke dag nazomer zijn! De nachten zijn koel, wees daarop voorbereid. 

ARDENNEN
Waarschijnlijk prachtig weer!
De Ardennen liggen veel zuidelijker en zeker als de rug van hogedruk sterk wordt belooft het een sublieme week te worden: zonovergoten en warm weer met maxima tot soms wel 24 graden! Als de rug van hogedruk zich niet goed opbouwt wordt het wat minder warm met overdag een graad of 20. De nachten zijn niet al te koel met minima rond 9 graden. Dat kan in deze tijd van het jaar heel wat lager, ik was er zelf een keer op kamp met minima rond de -2 en met zelfs natte sneeuw op een avond…

Allen een heerlijke kampweek gewenst,

Eric Kloppers (decaan h/v en weeramateur)


Terug naar home