22 april literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil

22 april literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil

Middelbare scholieren in gesprek met schrijvers

De tweede editie van het literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil op vrijdag 22 april staat vetgedrukt in de agenda’s van de voor-examenleerlingen van de Zutphense middelbare scholen. Uniek in Nederland! Een literatuurfestival dat door 600 bezocht wordt. Voor deze leerlingen een mooie kans om in gesprek te gaan met de schrijver van hun keuze. Dat kan een bekende of minder bekende schrijver zijn. O.a. Adriaan van Dis, Maartje Wortel en Ellen Deckwitz gaan in ieder geval graag in gesprek met Zutphense leerlingen.

Leesplezier

Recent lazen de leerlingen een zelfgekozen boek, fragment of essay van de aanwezige schrijvers. Op vrijdag 22 april gaan leerlingen in kleine groepen in gesprek met de schrijver van eigen keuze en bespreken ze samen het gelezen werk. Dat levert bijzondere gesprekken op! Een schrijver in levende lijve ontmoeten, vergroot niet alleen het leesplezier bij de jongeren, maar zorgt ook voor (meer) kennis, empathie en persoonlijke groei. Wellicht schuilt er in een van deze leerlingen een toekomstige schrijver. Voor leerlingen is een dergelijk festival ook een mooie manier om te ontdekken dat het lezen van literatuur zoveel meer is dan een verplicht onderdeel van het vak Nederlands.

Samenwerkingspartners tweede editie

Het Nieuw Zutphens Peil werd in 2018 voor het eerst gehouden onder organisatie van boekhandel Van Someren en Ten Bosch en de vier scholen (Baudartius College, Isendoorn College, Het Stedelijk en de Vrijeschool) voor voortgezet onderwijs in Zutphen. Daarna gooiden coronamaatregelen roet in het eten maar gelukkig staat deze tweede editie weer op de Zutphense kaart. Dit keer wordt de organisatie bijgestaan door Muzehof centrum voor de kunsten en Graafschap bibliotheken. Theater Hanzehof verleent ook medewerking, net als andere locaties in de stad: Musea Zutphen, Dat Bolwerck, filmtheater Luxor, Erfgoedcentrum, Koelhuis, v/h Mispelblom, ‘t Warnshuus, familie Van der Boom en de scholen zelf.

Enthousiaste vrijwilligers begeleiden leerlingen en schrijvers tijdens deze dag op de diverse locaties waar het festival plaatsvindt. Literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil is alleen toegankelijk voor leerlingen van de voor-examenklassen van de Zutphense middelbare scholen. Helaas zijn er geen kaarten te koop. Volg (een van de) samenwerkingspartners op social media of bezoek hun website voor een foto-impressie van dit festival.

Aanwezige schrijvers

De line-up van aanwezige schrijvers tot op heden is: Manon Uphoff, Alex Boogers, Bas Steman, Adriaan van Dis, Tjitske Jansen, Jaap Robben, Ramsey Nasr, Ernest van der Kwast, Ellen Deckwitz, Alma Mathijsen, Tobi Lakmaker, Dean Bowen en Persis Bekkering.

 


Terug naar home